Iedereen heeft gehoord van de muziekpiraterij als Torrentspy, The Pirate bay, Mininova enz. Hier zijn al veel rechtszaken over geweest, met verschillende uitslagen. Zo heeft Brein onlangs Mininova nog aangeklaagd voor het illegaal verspreiden van muziekbestanden. Brein probeert hiermee de muziekindustrie te behouden en de artiesten te beschermen.
Vroeger werd het verspreiden van muziekbestanden alleen via Napster gedaan. Dit was één bedrijf die illegale muziekbestanden verspreidde. Als de muziekindustrie toen had ingegrepen viel het de muziekwereld nog te redden, in de ogen van vele artiesten en artiestenbureaus. Dit hebben ze echter niet gedaan. De programma’s op internet zijn groter en extremer geworden, en er zijn meer sites gekomen waar muziek en filmbestanden te downloaden zijn. Hierdoor kan de muziekbranche alle muziekpiraterij niet meer overzien. Er zijn namelijk te veel mensen op het internet die een andere manier zoeken en vinden om bestanden door te sturen of over te dragen. Dus het tegengaan van het verspreiden van bestanden kan nooit worden voorkomen. Toch zijn er vele die tegen zijn.
Op dit moment houden niet alleen artiestenmanager en artiestenbureaus zich bezig met de bedrijven die muziekpiraterij veroorzaken, ook artiesten gaan zich ermee bemoeien. Zo kwam Lily Allen deze week vaak in het nieuws. Zij wil namelijk alle artiesten oproepen in Brittannië om samen te vechten tegen muziekpiraterij. “Samen sta je sterk” is haar standpunt. Ze denkt dat vooral de kleinere artiesten last hebben van de piraterij, want de grote artiesten als Pink Floyd zeggen dat zij file sharing juist willen stimuleren en dat het fijn is. Lily heeft daar wel een verklaring voor, namelijk dat zij door de file sharing juist grote arena’s vol krijgen met mensen, terwijl het voor de kleinere opkomende acts heel moeilijk wordt. Die worden namelijk niet bekent volgens Lily Allen. Ik ben het daar echter niet mee eens.
Ik denk dat kleine acts juist een betere kans krijgen door het file sharing om bekend te worden dan zonder. Op internet wordt heel veel verspreid. Stel je voor iemand heeft een nieuwe band ontdekt, diegene geeft het door aan vrienden en die geven het weer door aan zijn of haar eigen netwerk, dan heb je al een groot publiek bereikt als opkomende band. Ook kan een opkomende band veel promotiewerk verrichten via internet en niet alleen via mond-tot-mondreclame. Je kan op die manier een grotere doelgroep bereiken en ook een nieuwe doelgroep bereiken. Meer mensen komen in aanraking met verschillende acts, raken nieuwsgierig door de muziek en willen ze live zien. Mensen zijn geïnteresseerd in de artiesten hoe ze live spelen en kopen eerder kaartjes om naar een optreden te komen kijken.
Aan de andere kant blijft het verspreiden van muziekbestanden illegaal en niet helemaal eerlijk tegenover de artiesten, managers en artiestenbureaus. Als het in de hand was gehouden met Napster, was het misschien beter geweest voor de artiesten en managementbureaus. Dan bleven de platen beter verkopen. Helaas is dat het geval niet. De muziekwereld verandert en de artiesten, managers en de artiestenbureaus moeten mee veranderen. Internet blijft de toekomst en dit medium moeten ze blijven benutten om te blijven bestaan.
Piraterij is vervelend, maar het is de toekomst. Blijf promoten en echte muziekliefhebbers blijven toch wel cd’s kopen. Door internet kun je echter een groter publiek bereiken en meer mensen komen tot nieuwe ontdekkingen van nieuwe artiesten. Internet en torrentsites zijn ideaal voor de opkomende artiest!